Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

Frida Kahlo

 Η Φρίντα Κάλο, μέσα από τη ζωή και το έργο της, δεν «ενέπνευσε» επειδή ξεπέρασε την αναπηρία της – αλλά επειδή αρνήθηκε να κρυφτεί πίσω από τα στερεότυπα που την ήθελαν «αδύναμη» ή «παθητική». Η τέχνη της έδωσε φωνή στις εμπειρίες της, προβάλλοντας μια πολιτική δήλωση: η αναπηρία δεν είναι λόγος περιθωριοποίησης, αλλά μέρος μιας πολυδιάστατης ταυτότητας.






Δείτε εδώ περισσότερα

Τα νέα της Πινακοθήκης μας

Σας έχουμε όμορφα νέα! Τη φετινή χρονιά οι έκτες μας έχουν αναλάβει την πινακοθήκη του σχολείου μας..  *Δείτε εδώ αν δεν γνωρίζετε τι αφορά αυτή η δράση.. Πιο συγκεκριμένα, η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με το 9ο Δημοτικό σχολείο (ΣΤ τάξεις σε ρόλο συντονισμού) και κάθε υπεύθυνη τάξη αναλαμβάνει να επιλέξει θέματα, να συλλέξει τα έργα και να ψηφίσει ποια θα βραβευτούν. 

Ο πρώτος κύκλος για το σχολικό έτος 2024 -2025 είχε θέμα Άγρια φύση για τις μικρότερες τάξεις μας (Α, Β και Γ) και Anime για τις μεγαλύτερες (Δ, Ε και ΣΤ).
Την υλοποίηση του ανέλαβε το Στ1. Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά που ανέλαβαν τη διοργάνωση και βοήθησαν να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα!
Θερμά συγχαρητήρια και σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και μοιράστηκαν μαζί μας την τέχνη τους!

Περιμένουμε σύντομα νέα πρόσκληση συμμετοχής! 














3η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Στις 3 Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, συζητήσαμε για  τα πλεονεκτήματα ψυχικά και κινητικά, που αποκτούν αυτά τα άτομα όταν ασχολούνται με τον αθλητισμό .Προσπαθήσαμε να μπούμε στη θέση τους, γνωρίσαμε αθλήματα για άτομα ΑΜΕΑ και προσπαθήσαμε να τα προσομοιώσουν στην αυλή του σχολείου. Με την βοήθεια της δασκάλας των εικαστικών του σχολείου μας, οι μαθητές/τριες απεικόνισαν τα οφέλη που πιστεύουν ότι προσφέρει ο αθλητισμός στα άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Σουλίδου Σοφία 
Αθανασιάδου Εύα.









Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1992, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δίνοντάς μας την ευκαιρία κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει την υποχρέωση διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, βασιζόμενοι στις  αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης.

Η έννοια της ενταξιακής εκπαίδευσης αναφέρεται στη φιλοσοφία της αποδοχής και στην παροχή ενός πλαισίου, μέσα στο οποίο όλα τα παιδιά χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, μπορούν να εκτιμηθούν ισότιμα και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σχολεία από όλη τη χώρα ενώνουν τις φωνές τους για να στείλουν μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού. Πηγή: https://www.minedu.gov.gr/news/54137-3i-dekemvriou-pagkosmia-imera-atomon-me-anapiria



Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Happy Radio Νοεμβρίου

 Οι μαθητές του Β2, βίωσαν μέσα από το θεατρικό παιχνίδι τη δημοκρατία και τη  δικτατορία και μας λένε πώς ένιωσαν. Γνωρίζοντας τα γεγονότα του Πολυτεχνείου μας θύμισαν τα συνθήματα της εποχής και είδαν μέσα από τα μάτια των φοιτητών.









Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Αγιασμός και Έναρξη σχολικής χρονιάς

Αγαπητοί γονείς-κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι ο καθιερωμένος Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2024-2025 θα πραγματοποιηθεί  στην αυλή του σχολείου μας την Τετάρτη 11/09/2024 στις 10:00. Ώρα προσέλευσης γονέων και μαθητών/μαθητριών στις 09:45 χωρίς τσάντες.

Το Ωράριο του σχολείου μας για Πέμπτη 12/9 και Παρασκευή 13/9, θα έχει ως εξής:   

8:15 (προσέλευση των μαθητών/τριών) –

13:15 (αποχώρηση των μαθητών/τριών).


Παρακαλούνται όσοι από τους γονείς επιθυμούν βεβαίωση για τη χορήγηση γονικής άδειας από την εργασία τους την ημέρα του Αγιασμού, να ενημερώσουν το Σχολείο με ηλεκτρονικό μήνυμα γράφοντας το όνομα του παιδιού και του γονέα που επιθυμεί την άδεια.





Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Ρεαλιστικά Πορτρέτα της Κοινωνίας - Στ2

Το Project έγινε στα πλαίσια του μαθήματος των εικαστικών και συνδέεται με την ενότητα Δ: Ιστορία της Τέχνης: Ρεαλισμός (ΣΤ τάξη). Στο παρελθόν, στην πρώτη της εφαρμογή (2021 - 2022) αυτή η δράση ξεκίνησε με μια συζήτηση γύρω από τις προσωπογραφίες, η οποία ανέδειξε την ανάγκη να γενικεύσουμε την προσέγγιση. Αντί να ψάξουμε πληροφορίες για ένα τυχαίο πρόσωπο, αναπτύξαμε μια ουσιαστική κουβέντα που μας απασχολούσε άμεσα. Προσπαθώντας να φέρουμε στην επιφάνεια ζητήματα που μας αφορούν και επηρεάζουν το συναισθηματικό και κοινωνικό μας κόσμο, αβίαστα, καταλήξαμε σε κάποια ζητήματα που κρίναμε ότι έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κατανόηση των εαυτών μας και των άλλων: Η φτώχεια, Τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ο εθισμός/εξαρτήσεις, Το περιβάλλον - οι ανθρωπογενείς καταστροφές.




Η πρόθεση ήταν να ακολουθήσουν συζητήσεις με ειδικούς για αυτά τα θέματα. Ωστόσο, δεν προέκυψε κάτι τέτοιο την τρέχουσα σχολική χρονιά. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες - θεματικές με βάση τα θέματα που πρότειναν. 

Το ταξίδι μας είχε τρείς σταθμούς: 

Α. Την δημιουργία ενός ομαδικού χειροποίητου μικρού βιβλίου που είχε επιμέρους ενότητες - ερωτήματα προς τις ομάδες: 

1. Τι σημαίνει για εμάς το θέμα που επιλέξαμε;

2. Τι είναι τελικά; (αναζήτηση έγκυρων πηγών) 

3. Πώς νιώθουμε για αυτό; 

4. Γιατί συμβαίνει;

5. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η οργάνωση όλων αυτών των πληροφοριών, πήρε τη μορφή μικρών βιβλίων (Fanzine/Freneit) τα οποία εικονογράφησαν ομαδικά. Τα βιβλία/πορτρέτα των κοινωνικών προβλημάτων, παρουσιάστηκαν από τους δημιουργούς τους στην τάξη.








 Β. Στη συνέχεια με όλα όσα ανακαλύψαμε μέσα από την κουβέντα και την αναζήτηση, κάθε ομάδα αποτύπωσε ένα πορτρέτο για το θέμα που είχε επιλέξει. 





Γ. Η ολοκλήρωση του Project ήρθε με τον με μετασχηματισμό των γνώσεων και βιωματικών παιχνιδιών σε πειραματισμούς με τη τέχνη της performance. Παρά τις αντίξοες συνθήκες (διαθέσιμος χρόνος) τα παιδιά κατόρθωσαν να αποτυπώσουν με την άμεση και ουσιώδη γλώσσα του σώματος όσα δεν ειπώθηκαν με λέξεις.. δείτε το εδώ



Συγχαρητήρια παιδιά! 

Θερμές ευχαριστίες στον δάσκαλο τους, Σμπυράκη Κώστα, για την υποστήριξη του τις κατάλληλες στιγμές. 



Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Εκδρομή Γ τάξης στα Πλατανάκια

Στα πλαίσια του προγράμματος Διαδρομές μέσα από την τέχνη και τη συνύπαρξη, η περιπέτεια της γνωριμίας με τα συναισθήματα συνεχίστηκε κι έξω από την αυλή σε συνεργασία με την κα Πηνελόπη Γκίνη - Πορίζω, η οποία μας παρότρυνε να αφεθούμε στη μαγεία της φύσης, να αφουγκραστούμε τα δέντρα και να αναζητήσουμε διάφορα είδη φυτών στο βασίλειο των πλατανιών. Μαζί μας ήταν η κα Άννα Β. με τον Νικόλα, η κα Πηνελόπη Β, η κα Βάσω Κ. η κα Χρυσούλα και η κα Ευα Α. 

Στιγμιότυπα από την εξόρμηση της Γ τάξης μαζί με σπουδαία πράγματα που μοιράστηκαν τα παιδιά στην τάξη, με αφορμή μια δραστηριότητα που έκαναν με την Πηνελόπη εκείνη την μέρα. 

Πηνελόπη σε ευχαριστούμε για αυτή την εμπειρία! 
















Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 37Δ _2024 για Αναστολή λειτουργίας μαθημάτων στα σχολεία της Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης

Κοινοποίηση απόφασης για την αναστολή λειτουργίας μαθημάτων στα σχολεία της Α ́ Βάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) του Δήμου Χανίων την Τετάρτη 12 Ιουνίου και την Πέμπτη 13 Ιουνίου λόγω δυσμενών θερμοκρασιακών συνθηκών .


ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ

 Αγαπητοί γονείς,

λόγω έκτακτων συνθηκών (κύμα καύσωνα) η ώρα έναρξης της καλοκαιρινής 
μας γιορτής αύριο Τετάρτη 12/6/2024 μεταφέρεται στις 20:00.
Ώρα προσέλευσης 19:30-19:45.

Με εκτίμηση
Δ/νση & Σύλλογος Διδασκόντων 13ου Δ.Σ.Χανίων

Ολοκλήρωση προγράμματος κολύμβησης

 Την Δευτέρα 3 Ιουνίου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα κολύμβησης για τους μαθητές της τρίτης τάξης του σχολείου μας. Με πολλά χαμόγελα και γεμάτοι από όμορφα συναισθήματα οι μαθητές μας ανέβηκαν στους βατήρες και βούτηξαν στην πισίνα. Και του χρόνου!!!










Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

"Διαδρομές μέσα από την τέχνη και τη συνύπαρξη"

 Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων Γ τάξης 

Το πρόγραμμα διενεργήθηκε με συνεργασία των: Ράνια Καββαδία μουσικό, Χρυσούλα Πατεράκη δασκάλα, Πηνελόπη Βασιλειάδου δασκάλα, Βάσω Καραμάνου δασκάλα παράλληλης στήριξης & Ευα Αθανασιάδου εικαστικό. 


Ανακαλύπτοντας κι εκφράζοντας τα συναισθήματα μας με τέχνη! 



Μετά το παιχνίδι ''μάντεψε τι νιώθω'' αφού μιλήσαμε για το πως τα συναισθήματα μας επηρεάζουν τη στάση του σώματός μας, την αναπνοή μας και την φωνή μας ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τις μάσκες που δείχνουν ότι αισθάνονται. Συνήθως, οι μάσκες κρύβουν τις εκφράσεις και το συναίσθημα μας.. αν όμως μια μάσκα φανέρωνε το πραγματικό μας συναίσθημα πως θα έμοιαζε; 


Μια άλλη μέρα κάναμε μουτζούρες στο μπλοκ. Μα τι νόημα έχουν οι μουτζούρες; Όταν κλείνεις τα μάτια είναι διαδρομές και ανοίγοντας τα.. ανακαλύπτεις πλάσματα και πράγματα. Φτιάχνεις μια ιστορία με αυτά και μετά ένα μικρό βιβλίο... Πες το με μια ιστορία λοιπόν! 





Φυσικά δεν γινόταν να μην ψάξουμε διάσημους πίνακες ζωγραφικής για να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα γύρω από το συναίσθημα που μας ξυπνάνε.. μετά ζωγραφίσαμε κι εμείς σε δυάδες.. 
Πες το με μια εικόνα λοιπόν! 








Κάθε παιδί αγαπάει το διάλλειμα.. ποιο είναι όμως το αγαπημένο του σημείο στην αυλή μας; φτιάξαμε μικρούς χάρτες της αυλής μέσα από τα ματια της καρδιάς μας.. 

Πες το με έναν χάρτη! 






Η περιπέτεια όμως συνεχίστηκε κι έξω από την αυλή σε συνεργασία με την Πηνελόπη Γκίνη - Πορίζω, η οποία μας παρότρυνε να αφεθούμε στη μαγεία της φύσης, να αφουγκραστούμε τα δέντρα και να αναζητήσουμε διάφορα είδη φυτών στο βασίλειο των πλατανιών.  

Πες το με μια αγκαλιά! 















Έχουμε και μια δασκάλα που τα λέει όλα ποιητικά και θελήσαμε να δοκιμάσουμε και αυτή την τσαχπινιά! 

Πες το με έναν στίχο λοιπόν! 






Στα πλαίσια του προγράμματός μας «Διαδρομές μέσα από την τέχνη και τη
συνύπαρξη» συζητήσαμε αρχικά με τους μαθητές ποια είναι τα συναισθήματα και
πώς τα αναγνωρίζουμε, ποιες καταστάσεις μας προκαλούν συναισθήματα αλλά και
πώς μπορούμε να τα εκφράσουμε μέσα από τη μουσική. Επίσης, τέθηκαν τα εξής
ερωτήματα: 1. «Μόνο οι άνθρωποι εκφράζουν συναισθήματα; Οι τέχνες μπορούν;»
και 2. «Η φύση μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα; Η μουσική μπορεί να τα
εκφράσει;». Το πρόγραμμα συνδυάστηκε με κεφάλαια από το Αναλυτικό
Πρόγραμμα Σπουδών («Ταξιδεύοντας με τη μουσική», «Χορεύοντας με τη μουσική»
και «Μουσικές ακροάσεις») αλλά και με εμπλουτισμό ιδεών. Η αφετηρία μας
ήταν η μουσική ακρόαση του πολύ γνωστού έργου του Ιταλού συνθέτη Αντόνιο
Βιβάλντι «Οι τέσσερις εποχές». Η μουσική ακρόαση είναι ένα από τα σημαντικότερα
κεφάλαια στη μουσική αφού ο σκοπός της είναι να αγγίξει την παιδική ψυχή μέσω
της αίσθησης της ακοής και να προκαλέσει συναισθήματα και συγκινήσεις.
Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα να εμπεδώσουν οι μαθητές βασικές έννοιες της
μουσικής (π.χ. ταχύτητα, ρυθμός, ένταση, ηχόχρωμα και τονικό ύψος). Ακούσαμε
τον «Χειμώνα» και παρατηρήσαμε με ποιο τρόπο κινείται και εξελίσσεται η μουσική
θέλοντας να μας εκφράσει τα χαρακτηριστικά της εποχής. Ακούσαμε και τις
υπόλοιπες εποχές και συγκρίναμε τα μουσικά χαρακτηριστικά τους καλλιεργώντας
με αυτό τον τρόπο την κριτική τους σκέψη. Συζητήσαμε και καταλήξαμε πως ο
συνθέτης μας περιέγραψε με τη μουσική του τα χαρακτηριστικά των εποχών
εκφράζοντας παράλληλα και τα συναισθήματα που μας προκαλούσε η φύση
ανάλογα την εποχή. Επόμενος σταθμός μας ήταν η γνωριμία μας με τον Γάλλο
συνθέτη Καμίγ Σαίνς Σανς και το πολύ γνωστό έργο του «Το Καρναβάλι των ζώων».
Στο έργο αυτό ο συνθέτης περιγράφει με τη μουσική του κάποια ζώα οπότε οι
μαθητές αυτή τη φορά έπρεπε να κινηθούν στο χώρο σύμφωνα με τη μουσική και
σύμφωνα με την ταχύτητα (αργό ή γρήγορο ζώο), την ένταση της μουσικής (ήρεμο ή
δραστήριο ζώο), το ηχόχρωμα και το τονικό ύψος (μέγεθος ζώου) να αναγνωρίσουν
ποιο ζώο περιγράφεται κάθε φορά και σε τί συναισθηματική κατάσταση βρίσκεται.
Τα παιδιά εξοικειωμένα πια με τη μουσική ακρόαση αναγνώρισαν με επιτυχία τα
ζώα που περιέγραφε ο συνθέτης αλλά και τη συναισθηματική τους κατάσταση
καλλιεργώντας με αυτό τον τρόπο και τη φαντασία τους αλλά και τη δημιουργική
τους σκέψη. Η κίνηση ήταν μια μεγάλη βοήθεια για να εκφράσουν πιο γρήγορα τη
σκέψη τους. Στη συνέχεια ακολούθησε η συμπλήρωση ενός φυλλαδίου-
αποτίμησης όπου έπρεπε να απαντήσουν στις παρακάτω ερωτήσεις:

1. Ποια μουσική περιγραφής ζώου σου άρεσε περισσότερο και γιατί;

2. Ποια από τα παρακάτω συναισθήματα σου προκάλεσε η μουσική που
επέλεξες;
Α. χαρά
Β. λύπη
Γ. ηρεμία
Δ. θυμό
Ε. γαλήνη
Στ. ενθουσιασμό
Ζ. Στενοχώρια

3. Θυμάσαι ποια όργανα έπαιζαν στο μουσικό κομμάτι που επέλεξες;

4. Ζωγράφισε το ζώο που θα σου μείνει η μουσική του αξέχαστη


Θεωρώ ότι οι μαθητές απόλαυσαν αυτό το ταξίδι των συναισθημάτων
μέσα από τις διαδρομές των τεχνών με συνοδοιπόρο μας την εικαστικό
μας κ. Εύα αλλά και τις «καπετάνισσες» των τμημάτων κ. Πηνελόπη και
κ. Βάσω για το Γ1 και την κ. Χρυσούλα για το Γ2.

Ράνια Καββαδία ΠΕ 79.01